Historiek

De voetbalploeg van SCHRIEK werd gesticht in 1947 en is aangesloten bij de K.B.V.B. sinds april 1948.
Drijvende krachten waren o.a. Petrus Huygens, Jan Holemans, Theophiel Goovaerts, Fons Van Puymbroeck, …..

S.V. Schriek speelde voor het eerst kampioen in derde provinciale tijdens het seizoen 1964-1965 met 45 punten, “Bos” werd tweede met 38 en Rumst derde met eveneens 38 punten.
In 1973-1974 werd dat nog eens herhaald: met 45 punten eindigde SVS voor Lyra en Wavria beiden 44 punten. De laatste match was Lyra-Schriek (0 – 0) voor 2400 kijkers.

Promotie kan ook via een tweede plaats of een eindronde.
Zo promoveerde Schriek in ’76 via een 2e plaats naar de hoogste provinciale reeks en een jaar later naar 4e Klasse (voor 1 seizoen).
In 1991, na 14 seizoenen onafgebroken 1e Provinciale, steeg KSVS terug naar Bevordering door Wuustwezel te verslaan in een memorabele eindrondefinale op het Schriekse veld voor een massa toeschouwers.
Na twee seizoenen 4e klasse zakte KSVS terug naar 1e Provinciale om direct weer kampioen te spelen (1994) en nogmaals te stijgen, al was het maar voor een jaartje.

In 1997 werd SV Schriek Koninklijke Sport Vereniging Schriek. Het 50-jarig bestaan werd groots gevierd.

Na enkele mindere seizoenen in 1e Prov. zakte Schriek, maar draaide het wel een tijdje mee aan de top in 2e Prov. (tweede plaats in 2001, derde in 2002).
Glorieperiodes kende het Schriekse voetbal vooral onder trainer Jos Dewinne – die kon rekenen op spelers als o.a. Gaston Boeckstaens – en diezelfde Gaston die in 2002 zijn afscheid vierde als Schrieks trainer van de laatste…14 seizoenen.
Dat afscheid kon KSVS blijkbaar niet goed verteren, want na enkele “kwakkeljaren” zakte de ploeg op het einde van seizoen 2004-2005 naar 3e Provinciale.

Seizoen 2006-2007:  eindrondeticket
Seizoen 2007-2008: “los” kampioen met 75 punten en op naar 2e provinciale.
Seizoen 2008-2009: “rampjaar”.  Riante voorsprongen gingen toch nog verloren en dat brak ons op het einde van het seizoen zuur op : retour naar derde, en al was het maar op één puntje na, het blijft een serieuze afknapper.
Seizoen 2009-2010 op 1 overwinning na de kampioenstitel gemist (gelijke eerst geëindigd met GR Katelijne maar 1 overwinning minder).
Seizoen 2010-2011, eentje om vlug te vergeten.  Gelukkig had onze jonge garde nog heel wat in petto en kon het behoud in 3e veilig gesteld worden. .

Seizoen 2011-2012 bracht dan weer het andere uiterste. Een bijna compleet nieuwe ploeg (met o.a. Hans Somers, Davy Voorspoels, René Romand, Kenny Moras, Kevin Verschueren, Bjorn Goyvaerts, Peter De Roover, Rachid Gloub e.a.) speelde het klaar om vanaf de eerste match aan kop te staan tot het einde van het seizoen. De indrukwekkende kampioen werd passend gevierd in meerdere etappes!

Op naar 2e provinciale dus voor seizoen 2012-2013. Met Tom Verelst als nieuwe doelman en Sven Van Vlasselaer als (mede-)organisator was een plaats in de top vijf geen te hoge ambitie, toch?  Blijkbaar niet! Van de 1e match tot de laatste op de eerste plaats (d.w.z. 60 wedstrijden na mekaar!), dàt had niemand verwacht. En al zeker niet dat KSVS zou kampioen worden met 17 punten (73 p.) voorsprong op de tweede. Na 18 jaar terug naar 1e provinciale dus.

In het begin van seizoen 2013-2014 zorgden kleppers als De Kempen, Beerschot-Wilrijk (!), Herentals en Antonia voor enkele opdonders van jewelste: 0 op 12!! Terug naar af? Dat was dan zonder de trainer en zijn spelers gerekend. Om een lang verhaal kort te houden: KSV Schriek haalde de eindronde en moest pas in de finale de duimen leggen voor VC Herentals, dat naast het ongenaakbare Beerschot-Wilrijk naar Bevordering promoveerde. Zou die finale anders gelopen zijn mét onze spitsen Voorspoels (gekwetst) en Dillien en Verschaeren (beiden geschorst!)? We zullen het nooit weten, maar o.a. de match op het Kiel maakten dit seizoen prachtig!

Seizoen 2014-2015:  Niettegenstaande enkele mindere matchen ontbonden Van Vlasselaer en Co hun duivels en behaalden zij terug de eindronde mits een 1e plaats in de 3e periode en een gedeelde 3e in het totaalklassement. Sven werd ook topschutter van de reeks met 24 goals!
In de eindronde werd KSVS helaas niet beloond. Na 2 gelijke spelen (1-1 thuis en 0-0 uit) promoveerde KFC Nijlen dankzij de goal op verplaatsing naar bevordering.
Het einde van het seizoen betekende ook het einde van het tijdperk T1 Filip Pelgrims. Ook zijn 2 assistenten Michel Jacobs en Bart Van Looy hielden het trainerschap voor bekeken.

2015-2016: Onze linker verdediger Bjorn Goyvaerts wordt de nieuwe T1, in het deskundig gezelschap van Bart Verlinden (T2) en Sven Douwen (keeperstrainer)
Dit trio kreeg een “redelijk” nieuwe en vooral jonge ploeg voorgeschoteld, maar deze zogenaamde Juniors deden wel van zich spreken door sprankelend en wervelend voetbal. Er had misschien meer ingezeten dan een 5e plaats maar het gebrek aan eindronde wegens hervormingen bedierf de pret.

Seizoen 2016-2017: Het vertrek van enkele sterkhouders met op kop Sven Van Vlasselaer deed bij sommigen de wenkbrauwen fronsen, maar de voorbereiding en de aanvang van seizoen was veelbelovend. Een kwetsuur van spits Gilles Salaets bleef hem echter parten spelen, de goals bleven uit en de ploeg zakte steeds verder in het klassement. Toch kon KSVS zich handhaven in eerste provinciale.

Seizoen 2017-2018 begon niet goed: KSVS kon zich niet echt herpakken en na een tijdje geloofden nog weinigen in een goeie afloop. De aanstelling van T2 Bart Verlinden tot T1 rond de jaarwisseling bracht wat soelaas en leidde tot een spannende strijd voor behoud in 1e provinciale, die op het laatst toch met succes afgesloten werd.

Tot daar het goeie nieuws! Zoals later zou blijken werd seizoen 2018-2019 een ramp op alle gebied. Noodzakelijke maar misschien te drastische maatregelen hadden het abrupte afhaken van enkele basisspelers tot gevolg. Het 11-tal getrouwen dat het seizoen toch wilde uitspelen (alvorens allen te vertrekken) werd aangevuld met enkele jonge reserven en dat verliep in eerste instantie niet slecht: 8 opeenvolgende matchen zonder verlies maar met te veel draws zodat geen sprong gemaakt werd in het klassement. Deze noodploeg, soms nog geteisterd door kwetsuren, kon het behoud in eerste niet bewerkstelligen en eindigde voorlaatste in de stand. Het vertrek van alle kernspelers was een zware dobber, maar het trieste hoogtepunt kwam op 26 mei met het plotse overlijden van penningmeester Paul De Weerdt.  Hij ruste in vrede!

Het seizoen 2019-2020 was er eentje om zeer snel te vergeten.
Vijf wedstrijden voor het reguliere einde van de competitie stonden we op de laatste plaats. De (water)kans om ons toch nog te redden werd ons en andere kandidaat dalers helemaal ontnomen door het Corona virus: de competitie werd stilgelegd na 8 maart 2020. Onze verwijzing naar 3e provinciale was een feit.

2020-2021 was een seizoen om enerzijds nog sneller te vergeten, anderzijds eentje dat nog lang in ons geheugen zal  ‘geplakt’ blijven.  Na amper 5 competitiewedstrijden werd amateurvoetbal op 12 oktober 2020 opnieuw omwille van Corona stilgelegd tot nader order, wat eind januari uitmondde in een annulering van het seizoen: geen stijgers noch dalers, simpelweg van nul herbeginnen aan seizoen 2021-2022 met dezelfde reeksen. 

Dat seizoen 2021-2022 kondigde zich aan als een soort ‘nieuw begin‘. Kersvers T1 James Van  Vaerenbergh en T2 Stein Stuyck wilden KSV Schriek weer positief in het nieuws brengen, zo blokletterde de krant, en dat is hen wel gelukt! Nadat de nieuwe, meestal jonge spelers en de “oudgedienden” op mekaar ingespeeld waren ging het van langsom beter en eindigde KSVS op de 4e plaats, wat hen in de eindronde voor promotie bracht, samen met KFCM Hallaar, KSK Wavria en KV Hooikt. Het waren uiteindelijk de 2 laatsten die promoveren naar 2e provinciale. Maar ons seizoen was geslaagd, getuige ook het overgrote deel van de kern die hun verblijf bij ons verlengen.

2022-2023 begon hoopvol met een goede voorbereiding, 3 ronden in de Croky Cup, en een mooie Beker van Antwerpen-campagne (1/2 finale op 19/02/2023) startte KSVS de competitie met een 12 op 12! Na enkele minder prestaties verzeilde de club echter zowaar in de degradatiezone. T1 James Van  Vaerenbergh en T2 Stein Stuyck voelden dat ze de vlam niet meer in de pijp konden krijgen en beslisten begin december om een stap opzij te zetten. Gewezen speler van KSV Schriek Kris Goris nam de sportieve fakkel over. Na verlies thuis tegen KFC Lint en een oplawaai bij SC Duffel begin 2023 behaalde hij met ons 1e elftal een 21 op 21. Met nog 10 matchen voor de boeg kwam er echter wat sleet op. Onze ploeg beëindigde als 8e gerangschikte het seizoen, na het absolute dieptepunt, nl. forfait voor de laatste competitiematch wegens onvoldoende spelers wegens kwetsuren, schorsing of het sturen van hun kat!  Even onbegrijpelijk als onvergeeflijk dit laatste, een mateloos gebrek aan respect vanwege de betrokkenen.
De viering van 75 jaar KSV Schriek verzachtte het leed evenwel wat, evenals de blik vooruit naar het volgend seizoen.

Voetbaljaar 2023-2024: een nieuw seizoen, een nieuwe trainer.
Door het vertrek van Kris Goris naar KFC Bevel werd Gunther Bluys aangeworven als nieuwe T1, een nobele onbekende als hoofdtrainer maar met wel al enkele seizoenen als T2 bij andere clubs op zijn actief. Zijn visie en gedrevenheid boden samen met de kern uitzicht op een zorgeloos seizoen in de linker kolom. Maar…
In de 3e (!) competitiematch KSVS-Sint Amands kostte een drieste tackle langs achter aan Niels Mariën alles wat een voetballer in zijn knie nodig heeft! Met 9 maanden inactiviteit er bovenop (bleek achteraf mee te vallen, het zouden er maar 8 worden).
Toen halverwege het seizoen Maxime Van Den Meersche hetzelfde overkwam én zowel Brent Van Craen als Senne De Reijck enkele weken buiten strijd waren, leek dat te veel te worden voor de club.  Lang verhaal kort gemaakt: dankzij winst in de laatste match kon behoud in 3e prov. verzekerd worden.

 

Illustere (eigen) spelers:
Gaston Boeckstaens : SVS – Antwerp – KV Mechelen – KSVS
Johan Van Looy: Anderlecht – AA Gent – Seraing – AA Gent – KSVS,
Koen Wijns: KSK Heist – KV Mechelen – St. Truiden – KVC Westerlo – KSVS
Sven Van Vlasselaer: VC Rijmenam – KSVS – KSV Bornem – Rac. Mechelen – KFC Turnhout – KSK Heist –  KSVS
e.a.